GMO

 Cześć!

Dziś wpis o GMO, o jego korzyściach i zagrożeniach.


Co to jest GMO?

GMO, czyli organizmy modyfikowane genetycznie, to organizmy, których materiał genetyczny został zmieniony za pomocą metod nowoczesnej biotechnologii w taki sposób, by nadać mu nowe pożądane cechy (np. odporność danej rośliny na choroby czy suszę).


https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C31743%2Cdoradcy-naukowi-ke-unijna-dyrektywa-o-gmo-wymaga-poprawy.html




Cele modyfikacji genetycznej



https://www.canva.com/design/DAFib4ZLw8U/WNRYaeBSbYFUScRFQ8isMg/edit


Korzyści GMO

1. Organizmy zmodyfikowane genetycznie mają większą odporność na czynniki zewnętrzne.
2. Zwierzęta hodowlane, które zostały zmodyfikowane genetycznie, odznaczają się większą produktywnością.
3. Dzięki GMO stworzono biopaliwa.
4. Do hodowli roślin można wykorzystywać nieurodzajne gleby.
5. Stosowanie GMO pozwala pozbyć się chwastów, bez używania toksycznych środków.
6. Uprawnianie żywności zmodyfikowanej jest znacznie tańsze.
7. Zwiększenie produkcji roślinnej na małej powierzchni.

Zagrożenia GMO

1. Uprawa roślin zmodyfikowanych powoduje uodpornienie się szkodników na toksyny.
2. Przenoszenie dodatkowego genu GMO do naturalnych ekosystemów.
3. Przenoszenie genów odpornościowych na antybiotyki.
4. Obniżenie odporności organizmu człowieka.
5. Ryzyko powstawania nowych alergenów.
6. Rolnicy będą używać coraz mocniejszych środków ochrony roślin.
7. Zmniejszenie obszarów dzikiej roślinności i zwierząt.

Państwa, w których uprawia się rośliny GMO

https://piastpasze.pl/baza-wiedzy/drob/gmo-w-pigulce

Liderem produkcji GMO na świecie są od dawna Stany Zjednoczone, których produkcja sięga 75 mln ha, co stanowi 40 proc. całkowitego areału upraw GMO na świecie.


Jakie uprawy GMO dopuszczono w UE?

https://static.polityka.pl/_resource/res/path/94/c2/94c2a27e-9742-4e84-9d43-bfe416a3d90b


Rośliny GMO dopuszczone do produkcji żywności i/lub pasz na terytorium UE to: bawełna, kukurydza, rzepak, soja, buraki cukrowe oraz pyłek z kukurydzy MON810.

Polska w 2013 r. zakazała stosowania materiału siewnego odmian kukurydzy MON810. Ponadto uzasadniając względami bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi i środowiska w 2015 r. i wprowadziła zakaz stosowania upraw genetycznie modyfikowanych odmian kukurydzy.


Przykłady GMO


Kukurydza
– była modyfikowana, po to by produkowała związki potrzebne do wyrobu lekarstw i szczepionek. Najważniejszą uzyskaną cechą byłą odporność na owady.

Pomidor –  zwiększenie objętości suchej masy w owocach, cieńsza epiderma oraz intensywniejszy, słodszy smak i koloryt.

Soja – dzięki modyfikacjom genetycznym zyskała odporność na herbicydy, wirusy i inne organizmy patogeniczne. Metody inżynierii genetycznej pozwoliły na obniżenie ilości kwasu palmitynowego w nasionach oraz na zwiększenie zawartości białek zapasowych.

Truskawka – poprzez geny obcego pochodzenia uzyskano w odmianach tego gatunku odporność na przemrożenie, co ułatwiło uprawę. 

Ziemniak – uzyskał odporność na herbicydy, wirusy, a także stonkę. 

Winogrono – w celach udogodnień konsumenckich stworzono odmiany niezawierające pestek.


Co wy sądzicie o GMO?


Do zobaczenia w następnym wpisie.

Wiola

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Walizka z pomysłami

Bioróżnorodność wokół nas

Poru roku i bajka kamishibai